Pauls Loopgroepen

Hallo Zaterdag loopsters,


Donderdag 24 mei starten we om 19.30 uur bij Paul
en
Zaterdag 26 mei starten we om 15.00 uur bij Lizet

Verslag van Zaterdag 19 mei,

Er staat vandaag iets op het programma wat met wandelen gecombineerd kan worden, we gaan de nieuwe praktijkruimte van Margret zien.
De gastvrouw heeft van een van ons een fles champagne gekregen met de achterliggende gedachte dat we, door deze fles tegen de ramen stuk te gooien, de massageruimte officieel zouden openen. Maar helaas... moedwillig of niet zij had deze fles heel wijs thuis laten staan.
Een kantoorruimte omgebouwd tot massagepraktijk. Het enige waaraan we konden zien dat er een kantoor in gehuisd heeft waren de velen stopcontacten.
Margret kan super trots zijn op deze eigenhandig opgeknapte ruimte.
Op een van de muren is fotobehang geplakt waardoor je het idee krijgt dat je in een bos vertoeft. En op deze muur (groen) is het interieur afgestemd. Dit maakt dat het een rustige en sfeervolle massageruimten is geworden waar allerlei behandelingen tot de mogelijkheid behoord. Ik zag oa een schaal staan met (hot)stenen, vele soorten massageolie voor ontspanningsmassage en stapels handdoeken in de kleur van de muur (bos).
Nadat we weer buiten stonden hebben we in overleg de route aangepast op de tijd die er nog over was van het loopuurtje. Mooi op tijd stonden we weer bij Ton voor de deur. Hij was er klaar voor en heeft ons verwend met koffie en taart. We hadden de keuze tussen appeltaart en kwarktaart allebei uit eigen keuken (oven/koelkast). Het aanbod om na de koffie een glaasje wijn te drinken hebben we maar afgeslagen want voordat je het weet zijn we langer aan het natafelen dan dat we aan het lopen zijn en dan is nu ook weer niet de bedoeling.
Afgesproken is dat we donderdagavond en zaterdagmiddag gaan lopen. Dit om de overgang van de middagloop naar de avondloop soepeltjes te laten verlopen.

Waarom praten dames tijdens het hardlopen en mannen niet?

Waarom mannen niet kunnen praten tijdens het hardlopen. Dit is geen oordeel, maar een fysiologisch feit. Dus wees gerust dames. Praat jouw vriend of man ook niet of nauwelijks tijdens het lopen? Hij kan er niets aan doen. Deze stiltes liggen niet aan jou. Maar hebben alles te maken met hun manier van ademhalen.
Multitasking: praten en uitademen

Ademen in combinatie met praten werkt bij mannen en vrouwen niet hetzelfde. Een vrouw die praat, ademt tegelijkertijd uit. Terwijl ze haar zin uitspreekt, verlengt ze hiermee haar ademen automatisch. Vrouwen doen dus al pratend een ademhalingsoefening. Bij mannen werkt het anders. Een man neemt een hap lucht. Houdt deze vast. Begint aan zijn zin. En ademt pas uit nádat hij zijn zegje heeft gedaan. Om daarna vaak happend naar lucht, snel een volgende diepe teug te nemen. Al pratend zetten mannen hun borstkas en ademhalingspieren dus vast. Dit geeft een drukkend, licht benauwd gevoel. Logisch dat mannen liever hun mond houden.

Advies voor looptrainers
Veel looptrainers zeggen: ‘Je moet nog rustig kunnen praten, zonder al te veel te hijgen.’ Dit advies geven ze als gevoelsindicator bij een beginnersgroep, of een rustige duurloop. Deze tip werkt prima voor vrouwen. Maar voor mannen werkt dit dus niet. Wat dan wel? Niet praten: verleng simpelweg je uitadem een fractie. Er bestaan geen verschillen qua ademhaling tussen man en vrouw, op bovenstaande uitzondering na. De oefeningen, effecten en voordelen zijn hetzelfde. Dus tijdens het hardlopen gelden voor vrouwen én mannen dezelfde drie ademhalingsoefeningen.

1 koppel je adem aan je passen adem minder passen in, dan uit bijvoorbeeld: 3 passen inademen, 5 passen uitademen Kom je in de knel met de je looptechniek en je ademhaling? Probeer dan oefening 2 of 3.
2 doe je mond een beetje open vorm een spleetje geef een beetje tegendruk met je lippen Door deze pursed lips breathing , ga je uiteindelijk je longen slimmer gebruiken, en dus ook slimmer met je energievoorraad om.
3 verleng je uitademing door in drie delen uit te ademen, een soort pufjes dus: adem uit, pauzeer kort adem verder uit, pauzeer kort adem voor de laatste keer uit.

Waarom zou je een ademhalingsoefening tijdens het hardlopen doen? Omdat je dan:
* lekkerder en harder loopt, met een lagere hartslag
* zuinig omgaat met je energievoorraden
* sneller herstelt
* geniet van een betere nachtrust

waarom vrouwen zoveel praten tijdens het lopen:

In tegenstelling tot eerdere berichten, heeft dat niets te maken met de ademhaling die anders zou zijn. De waarheid is zowel verrassend als verbluffend.
Wanneer de man thuis is, luistert hij niet. ‘Hij luistert nooit’ zegt dan de vrouw tegen haar vriendinnen. Wanneer er gelopen gaat worden, loopt de vrouw negen van de tien keer naast een andere man, dan haar eigen man. Want wanneer de vrouw gaat lopen, heeft de man het rijk thuis alleen, en zit hij lekker op de bank met een biertje de nieuwsberichten te bekijken.
Dus: vrouw loopt naast een andere man, en gaat dan proberen, om bij die andere man een luisterend oor te vinden. Lukt dat, dan zal ze, als haar eigen man weer eens geen enkele interesse toont, uitroepen: ‘Peter luistert tenminste wél naar mij’. (vooropgesteld, dat de desbetreffende man Peter heet natuurlijk). En waarom de man niet terugpraat…….. tsja. Het gaat er om, dat ze gehoord wordt he. Dat er geluisterd wordt. Want dát heeft de man vaak genoeg thuis gehoord. ‘Je luistert nooit’ Hij doet dus gewoon wat hij van zijn eigen vrouw heeft geleerd. Luisteren. En zo zit het Met vriendelijke groet, Andre van der Velden.

afbeelding
afbeelding
© 2018