Pauls Loopgroepen

Hallo Woensdagavond lopers,


Woensdag 23 mei starten we om 20.15 uur bij Jan aan de Bovendijk

Verslag van woensdag 16 mei,

Afgelopen woensdag zijn we gestart vanaf het Poeldijkse pad.
Er waren slechts 2 harde lopers. De rest stokten. 4 stokkers, dus in totaal 6 man durfden het aan, op deze woensdag. Paul was er niet, dus iemand anders moest de leiding op zich nemen. Dat niemand van ons dat gewend is, konden we direct merken, want we waren nog niet in de startblokken, of er was al verwarring of we nou net wél of nog net niet konden starten.
Ondergetekende zat bij de stokker-groep, dus nadat de stofwolken van de start waren opgetrokken, zag ik de hardloopploeg al niet meer, dus hier het verslag van de stokkers. Jan K. wierp zich op als voorman. Aan hem werd namelijk gevraagd om zo smal en onbekend mogelijke paadjes op te nemen in de te volgen route. Nou. Dát hebben we geweten. Héél smal. Voor René was het nog niet smal genoeg, want die stuurde de voorman nog even langs de tuin van zijn neef. Helaas. Dat was een doodlopend laantje. Maar stoppen? Nee hoor. Hélemaal doorlopen tot aan het glas, en dan nog vragen of we niet lángs de kas konden lopen. Niet dus. Dus wij weer hélemaal terug, met als gevolg dat we dik 10 minuten te laat bij de koffie waren. Maar, Wilma zou Wilma niet zijn, als ze niet nog wat lekkers voor ons had weten te redden. Wilma, het was heerlijk! Bij de tweede ronde mochten wij zelfs ons eigen gebakje maken. Ter beschikking werd gesteld cake, spuitbus slagroom en een doosje aardbeien. Bowie (schrijf je dat zo?) liep likkebaardend tussen onze knutselwerken door. Wereldse problemen zijn niet aan de orde geweest deze avond.
Volgende week starten we aan de Bovendijk. Rij voorzichtig, denk aan mij, Andre van der V.

waarom vrouwen zoveel praten tijdens het lopen:

In tegenstelling tot eerdere berichten, heeft dat niets te maken met de ademhaling die anders zou zijn. De waarheid is zowel verrassend als verbluffend.
Wanneer de man thuis is, luistert hij niet. ‘Hij luistert nooit’ zegt dan de vrouw tegen haar vriendinnen. Wanneer er gelopen gaat worden, loopt de vrouw negen van de tien keer naast een andere man, dan haar eigen man. Want wanneer de vrouw gaat lopen, heeft de man het rijk thuis alleen, en zit hij lekker op de bank met een biertje de nieuwsberichten te bekijken.
Dus: vrouw loopt naast een andere man, en gaat dan proberen, om bij die andere man een luisterend oor te vinden. Lukt dat, dan zal ze, als haar eigen man weer eens geen enkele interesse toont, uitroepen: ‘Peter luistert tenminste wél naar mij’. (vooropgesteld, dat de desbetreffende man Peter heet natuurlijk). En waarom de man niet terugpraat…….. tsja. Het gaat er om, dat ze gehoord wordt he. Dat er geluisterd wordt. Want dát heeft de man vaak genoeg thuis gehoord. ‘Je luistert nooit’ Hij doet dus gewoon wat hij van zijn eigen vrouw heeft geleerd. Luisteren. En zo zit het Met vriendelijke groet, Andre van der Velden.

Waarom praten mannen niet tijdens het hardlopen?

Waarom mannen niet kunnen praten tijdens het hardlopen. Dit is geen oordeel, maar een fysiologisch feit. Dus wees gerust dames. Praat jouw vriend of man ook niet of nauwelijks tijdens het lopen? Hij kan er niets aan doen. Deze stiltes liggen niet aan jou. Maar hebben alles te maken met hun manier van ademhalen.
Multitasking: praten en uitademen
Ademen in combinatie met praten werkt bij mannen en vrouwen niet hetzelfde. Een vrouw die praat, ademt tegelijkertijd uit. Terwijl ze haar zin uitspreekt, verlengt ze hiermee haar ademen automatisch. Vrouwen doen dus al pratend een ademhalingsoefening. Bij mannen werkt het anders. Een man neemt een hap lucht. Houdt deze vast. Begint aan zijn zin. En ademt pas uit nádat hij zijn zegje heeft gedaan. Om daarna vaak happend naar lucht, snel een volgende diepe teug te nemen. Al pratend zetten mannen hun borstkas en ademhalingspieren dus vast. Dit geeft een drukkend, licht benauwd gevoel. Logisch dat mannen liever hun mond houden.
Advies voor looptrainers
Veel looptrainers zeggen: ‘Je moet nog rustig kunnen praten, zonder al te veel te hijgen.’ Dit advies geven ze als gevoelsindicator bij een beginnersgroep, of een rustige duurloop. Deze tip werkt prima voor vrouwen. Maar voor mannen werkt dit dus niet. Wat dan wel? Niet praten: verleng simpelweg je uitadem een fractie. Er bestaan geen verschillen qua ademhaling tussen man en vrouw, op bovenstaande uitzondering na. De oefeningen, effecten en voordelen zijn hetzelfde. Dus tijdens het hardlopen gelden voor vrouwen én mannen dezelfde drie ademhalingsoefeningen.
1 koppel je adem aan je passen adem minder passen in, dan uit bijvoorbeeld: 3 passen inademen, 5 passen uitademen Kom je in de knel met de je looptechniek en je ademhaling? Probeer dan oefening 2 of 3.
2 doe je mond een beetje open vorm een spleetje geef een beetje tegendruk met je lippen Door deze pursed lips breathing , ga je uiteindelijk je longen slimmer gebruiken, en dus ook slimmer met je energievoorraad om.
3 verleng je uitademing door in drie delen uit te ademen, een soort pufjes dus: adem uit, pauzeer kort adem verder uit, pauzeer kort adem voor de laatste keer uit.

Waarom zou je een ademhalingsoefening tijdens het hardlopen doen? Omdat je dan:
* lekkerder en harder loopt, met een lagere hartslag
* zuinig omgaat met je energievoorraden
* sneller herstelt
* geniet van een betere nachtrust

afbeelding
afbeelding
© 2018